ISTORIJA VODKE – PUT OD ISTOKA DO SVETSKE SCENE

Vodka, piće koje je oblikovalo mnoge slavljeničke trenutke i kulturne običaje širom sveta, ima duboko ukorenjenu istoriju koja seže vekovima unazad. Dok je danas poznata kao simbol elegancije i užitka, njeni počeci vode u daleku prošlost Istoka Europe.

POREKLO VODKE

Iako danas gotovo svaka regija proizvodi svoju verziju vodke, poreklo votke još nije do kraja razjašnjeno. Pretpostavlja se da votka potiče s područja današnje Poljske, Ukrajine, zapadne Rusije i Belorusije. Prvi pisani nalaz u Poljskoj datira od 1405. godine. U Rusiji, prvi zvanični pisani spomen votke u njenom današnjem značenju je dekret kraljice Katarine I, koji je regulisao vlasništvo destilerija votke. Votka je danas jedno od najpopularnijih pića na svijetu. Retko se pila van Europe pedesetih godina prošlog veka, kad se njena popularnost proširila u Novi svet preko Francuske. Do 1975. prodaja votke u Sjedinjenim Američkim Državama nadmašila je prodaju burbon viskija, koji je dotad bio najpopularnije žestoko piće. Rane verzije ovog pića datiraju još iz 8. veka, kada je bilo poznato kao “voda za život” ili “voda za snagu”. Koristila se u medicinske svrhe, a smatra se da su je monasi prvi počeli destilovati.

POPULARIZACIJA

Vodka je postala izuzetno popularna u 14. veku, posebno u Rusiji i Poljskoj. Tokom vremena, tehnike destilacije su se poboljšale, a okusi su se razvijali, čime je vodka postajala sve više prepoznatljiva kao alkoholno piće namenjeno uživanju.

GLOBALNI UTICAJ

Proširivši se izvan granica Istoka Europe, vodka je počela osvajati svetsku scenu. Svoj put je pronašla do Amerike, gde je postala ključni sastojak brojnih koktela, te do drugih delova sveta gde je prihvaćena kao simbol luksuza i stila.

MODERNA ERA

Danas, vodka je dostupna u raznim varijantama i ukusima, od tradicionalnih ruskih i poljskih verzija do modernih inovacija koje kombinuju različite sastojke i tehnike proizvodnje. Njena prisutnost na svetskom tržištu je neosporna. Primer istaknute vrhunske PREMIUM vodke sa naših prostora je svakako DOSITEY VODKA.